In cazul in care te simți depășit de problemele personale și lupta cu acestea parca nu se mai termina, nu ești singurul.
Numeroase cercetări de specialitate arată ca mai mult din jumătatea persoanelor adulte ale Europei s-au confruntat cu stări ale depresiei, stări de anxietate sau alte tulburări ale psihicului in decursul ultimului an.Multe alte persoane suferă din cauza problemelor legate de bolile grave, pierderea sau creșterea in greutate sau a adicțiilor precum fumatul. Pe lângă aceste probleme, foarte mulți oameni au suferințe din cauza relației de cuplu,a pierderii jobului sau a morții unei persoane dragi.Stresul și abuzul de substanțe reprezintă și ele alte probleme comune mediului ambiant al societății in care trăim.
Ce este psihoterapia?
Un psiholog te poate ajuta in munca pe care tu trebuie sa o depui pentru a rezolva aceste probleme. Prin psihoterapie, psihologii ajuta oamenii de toate vârstele sa trăiasca o viața mult mai fericita, sănătoasă sau mult mai productiva. Psihologii folosesc metode și instrumente validate științific pentru a introduce in viața oamenilor comportamente mult mai sănătoase și eficiente. Astfel, psihoterapia reprezintă o forma de tratament bazată pe colaborarea și pe relația dintre individ și terapeut. Prin dialogul liber și deschis, psihoterapia ajuta la crearea unui mediu suportiv care permite realizarea unor discuții deschise cu un psihoterapeut centrat pe obiective. Tu, împreuna cu psihoterapeutul, ve-ți lucra împreuna la identificarea și schimbarea gândurilor sau a patternurilor comportamentale care te tin departe de cea mai buna varianta a ta.
Când ar trebui sa mergi la psihoterapie?
Din cauza multelor preconcepții legate de psihoterapie ai putea fii reținut cu privire la începerea tratamentului. Chiar dacă realizezi ca acestea sunt doar mituri, te poți simți puțin inconfortabil in legătura cu începerea acesteia. Depășirea acestui obstacol și incepterea programului de psihoterapie merita toate eforturile. Unii oameni caută psihoterapia din cauza faptului ca se simt deprimați, anxioși sau nervoși pentru o perioada mai lunga de timp.Alte persoane caută ajutor in lupta acestora cu o boala cronica care interferează cu starea lor de bine. Diferiți oameni au probleme cotidiene pe care au nevoie sa le exploreze ( divortul, sentimentul ca sunt depășiti de o situație sau problema precum și doliu după moartea unei persoane din familie).
Semnele care ar putea sa îți arate ca ar trebui sa beneficiezi de psihoterapie includ:
⁃ Simți un val suprasolicitant și prelungit de neajutorate sau tristete.
⁃ Problemele tale par ca nu se pot rezolva in ciuda eforturilor tale sau a ajutorului primit de la membrii familiei sau al prietenilor.
⁃ Îți este greu sa te concentrezi asupra muncii pe care trebuie sa o faci sau a activităților pe care le ai de efectuat zilnic.
⁃ Îți faci griji excesive cu privire la aspecte cotidiene ⁃ Comportamentul tău, mai ales consumul de alcool,consumul de droguri sau agresivitatea te rănesc pe tine sau pe cei din jurul tău.
Cum procedezi dacă vrei sa mergi la un psihoterapeut?
Cel mai important aspect al începerii unui program de psihoterapie este găsirea unui terapeut atestat și profesionist, care sa poată sa îți ofere suportul și deschiderea de care ai nevoie. Trebuie sa te uiți atent la atestările certificate ale psihoterapeutului la care ai ales sa mergi. Odata ce ai găsit persoana potrivită,rămâne doar sa îți faci o programare telefonică pentru a stabilii prima ta întâlnire cu psihoterapeutul. Totul este foarte simplu.
Cu drag,
Neacsu Vladimir Ștefan – Psiholog Clinician in supervizare