In cazul in care te simți depășit de problemele personale și lupta cu acestea parca nu se mai termina, nu ești singurul.

Numeroase cercetări de specialitate arată ca mai mult din jumătatea persoanelor adulte ale Europei s-au confruntat cu stări ale depresiei, stări de anxietate sau alte tulburări ale psihicului in decursul ultimului an.Multe alte persoane suferă din cauza problemelor legate de bolile grave, pierderea sau creșterea in greutate sau a adicțiilor precum fumatul. Pe lângă aceste probleme, foarte mulți oameni au suferințe din cauza relației de cuplu,a pierderii jobului sau a morții unei persoane dragi.Stresul și abuzul de substanțe reprezintă și ele alte probleme comune mediului ambiant al societății in care trăim.

Ce este psihoterapia?

Un psiholog te poate ajuta in munca pe care tu trebuie sa o depui pentru a rezolva aceste probleme. Prin psihoterapie, psihologii ajuta oamenii de toate vârstele sa trăiasca o viața mult mai fericita, sănătoasă sau mult mai productiva. Psihologii folosesc metode și instrumente validate științific pentru a introduce in viața oamenilor comportamente mult mai sănătoase și eficiente. Astfel, psihoterapia reprezintă o forma de tratament bazată pe colaborarea și pe relația dintre individ și terapeut. Prin dialogul liber și deschis, psihoterapia ajuta la crearea unui mediu suportiv care permite realizarea unor discuții deschise cu un psihoterapeut centrat pe obiective. Tu, împreuna cu psihoterapeutul, ve-ți lucra împreuna la identificarea și schimbarea gândurilor sau a patternurilor comportamentale care te tin departe de cea mai buna varianta a ta.

Când ar trebui sa mergi la psihoterapie?

Din cauza multelor preconcepții legate de psihoterapie ai putea fii reținut cu privire la începerea tratamentului. Chiar dacă realizezi ca acestea sunt doar mituri, te poți simți puțin inconfortabil in legătura cu începerea acesteia. Depășirea acestui obstacol și incepterea programului de psihoterapie merita toate eforturile. Unii oameni caută psihoterapia din cauza faptului ca se simt deprimați, anxioși sau nervoși pentru o perioada mai lunga de timp.Alte persoane caută ajutor in lupta acestora cu o boala cronica care interferează cu starea lor de bine. Diferiți oameni au probleme cotidiene pe care au nevoie sa le exploreze ( divortul, sentimentul ca sunt depășiti de o situație sau problema precum și doliu după moartea unei persoane din familie).

Semnele care ar putea sa îți arate ca ar trebui sa beneficiezi de psihoterapie includ:

⁃ Simți un val suprasolicitant și prelungit de neajutorate sau tristete.

⁃ Problemele tale par ca nu se pot rezolva in ciuda eforturilor tale sau a ajutorului primit de la membrii familiei sau al prietenilor.

⁃ Îți este greu sa te concentrezi asupra muncii pe care trebuie sa o faci sau a activităților pe care le ai de efectuat zilnic.

⁃ Îți faci griji excesive cu privire la aspecte cotidiene ⁃ Comportamentul tău, mai ales consumul de alcool,consumul de droguri sau agresivitatea te rănesc pe tine sau pe cei din jurul tău.

Cum procedezi dacă vrei sa mergi la un psihoterapeut?

Cel mai important aspect al începerii unui program de psihoterapie este găsirea unui terapeut atestat și profesionist, care sa poată sa îți ofere suportul și deschiderea de care ai nevoie. Trebuie sa te uiți atent la atestările certificate ale psihoterapeutului la care ai ales sa mergi. Odata ce ai găsit persoana potrivită,rămâne doar sa îți faci o programare telefonică pentru a stabilii prima ta întâlnire cu psihoterapeutul. Totul este foarte simplu.

Cu drag,

Neacsu Vladimir Ștefan – Psiholog Clinician in supervizare

Ce este Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala?

Psihoterapia Cognitiv-Comportametala este o forma de tratament psihologic care s-a demostrat a fi foarte eficientă intr-un spectru  larg de probleme, incluzând aici depresia, abuzul de alcool sau de droguri, probleme maritale sau de cuplu precum și alte probleme de natura psihică mult mai severe.

Numeroase cercetări științifice sugerează ca Terapia Cognitiv Comportamentală conduce la îmbunătățirii considerabile in funcționarea și calitatea vieții omului. In numeroase studii de specialitate, s-a demonstrat faptul ca Terapia Cognitiv-Comportamentala este in multe cazuri mai eficientă decât alte forme de psihoterapie sau a medicației psihiatrice, și este cel puțin la fel de buna ca acestea in alte situații. Este bine de știut ca toate cercetările efectuate in domeniul Psihoterapiei Cognitiv-Comportamentale au fost efectuate pe baza studiilor științifice precum și a practicii clinice. Terapia Cognitiv Comportamentală se diferențiază de multe alte forme de terapie psihologică și se ghidează după mai multe principii de baza :

⁃ Problemele psihologice sunt cauzate de modul in care indivizii gândesc și se raportează la viață.

⁃ Problemele psihologice sunt cauzate de patternuri comportamentale care ne produc dezavantaje pe diverse planuri.

⁃ Oamenii care suferă de probleme psihologice pot învață moduri noi de confruntare si rezolvare a acestora, astfel scăpând de simptomele deranjante și devenind mult mai eficientei in viețile proprii.

Terapia Cognitiv-Comportamentala implica un efort de schimbare a modului in care gândim. Strategiile folosite includ :

⁃ Învățarea si recunoașterea distorsiunilor care apar in modul in care ne raportam la problemele noastre și reevaluarea lor in termenii realității obiective.

⁃ Câștigarea unei înțelegeri mult mai ample a motivațiilor altor persoane. ⁃ Folosirea skillurilor personale in rezolvarea problemelor.

⁃ Îmbunătățirea și dezvoltarea încrederii de sine.

⁃ Confruntarea cu fricile, in detrimentul evitării acestora. ⁃ Folosirea jocului de rol pentru pregătirea anumitor evenimente sau a interacțiunii cu alte persoane.

⁃ Câștigarea calmului și a relaxării prin exercițiu .

In terapia Cognitiv Comportamentala nu vor fi folosite toate aceste tehnici sau metode. Tehnicile și metodele folosite sunt adaptate pentru client și mai ales pentru problema sau problemele cu care acesta se confrunta. Drept urmare, terapia Cognitiv-Comportamentala se axează pe dezvoltarea abilitaților proprii in rezolvarea diferitelor probleme cu care se confrunta omul in zilele noastre.

Cu drag,

Neacsu Vladimir Ștefan – Psiholog Clinician in Supervizare

TULBURAREA de ATAC de PANICA

Diagnosticul de atac de panica, tot mai des intalnit in ultima perioada atat in Romania cat si la nivel mondial pare a fi alaturi de depresie un diagnostic “ la moda”. Principalul simptom al atacului de panica este sentimentul coplesitor de frica si anxietate alaturi de alte reactii fizice. Daca in urma cu 20 de ani aceasta tulburare era prezenta la un segment foarte mic din populatia tarii noastre respectiv 3-4 %, in zilele acestea procentul a crescut alarmant spre 10-12 % care include copii, tineri si adulti. Simptomele apar brusc, surprinzator si dureaza 10 minute ca intensitate maxima. Ele pot debuta de regula in urma unui eveniment stresant si se pot manifesta prin:

  • Durere in piept
  • Respiratii rapide (hiperventilare)
  • Dispnee (dificultati de respiratie)
  • Greata sau dureri stomacale
  • Vertij ( ameteala)
  • Tremor manifestat prin nesiguranta
  • Frisoane sau valuri de caldura
  • Pierderea controlului urmata de intense frica de moarte
  • Senzatie de detasare de propria persoana sau de realitate

Sunt suficiente sa se manifeste cel putin patru dintre criteriile enumerate mai sus pentru a putea vorbi cert despre un atac de panica.

De cele mai multe ori tuburarea de atac de panica nu este diagnosticata de la prima aparitie, pacientul parcurgand astfel un travaliu anevoios prin serviciile de urgenta si medici.

La unii pacienti acest diagnostic este asociat cu scaderea glicemie,i oboseala dupa un efort prelungit, scaderea imunitatii sau pur si simplu se confunda cu multe alte afectiuni .Abia dupa al treilea atac de panica pacientul este familiarizat cu simptomele care se repeta si pe baza antecedentelor medicale si a examinarilor specialistul psiholog clinician sau medic psihiatru, pune diagnosticul de atac de panica. Tulburarile cauzate de panica pot fi controlate medicamentos prin antidepresive usoare specifice , Terapie Florala Bach si Terapie Cognitiv Comportamentala.

In cabinetul nostru in functie de severitatea tulburarii precum si de prezenta agorafobiei care de cele mai multe ori face parte din tabloul clinic al atacului de panica tratamentul acestei tulburari are ca prim pas Terapia Cognitiv Comportamentala, care se concentreaza pe modificarea tiparului de gandire si comportament fiind cea mai eficienta terapie pentru tulburarile cauzate de panica. Impreuna cu Terapia Cognitiv Comportamentala actioneaza cu rezultatea exceptionale Terapia Florala Bach, despre care dr. Bach, cel care a descoperit-o si promovat-o in intreaga lume spunea:’’Fie ca este vorba de teama sau consecintele unei imbolnaviri sa ude teama unei pierderi,teama de necunoscut,teama fara motiv sau chiar atac de paniaca folosind remedile florale din aceasta grupa sau in combinatii specifice unice pentru fiecare persoana in functie de starea in care se afla pacientul la momentul interviului “ .Prin remedile florale reusim sa eliberam energiile blocate in trup minte si spirit. Prin aceste vibratii vom obtine armonie si echilibru in toate aspectele fiintei umane.

De retinut este faptul ca atacul de panica este un ” microb ce salasluieste in noi toti ,la unii se declanseaza la un moment dat in viata la altii nu.Cu cat il diagnosticam intr-un timp optim apeland la indrumarea unui specialist pentru parcurgerea unei terapii combinate el nu v-a mai constituii un factor de stres pentru ativitatiile zilnice.

La finalul terapiei vom obtine rezultate optime prin reducerea numarului si frecventa atacurilor de panica, v-a scade anxietatea si vom imbunatatii calitatea vietii.

 

 

 

 

 

Ce ar trebui sa stim despre Manipularea Emotionala?

Inca din mica copilarie alaturi de multe practici pe care le dobandim prin invatare,facem cunostinta si cu manipularea emotionala.Suntem manipulati emotional de parinti,bunici,ingrijitori,educatori,etc(‚‚Daca veti manca tot din farfurie’’ ‚,Daca veti dormii dupa amiaza’’ ‚,Daca veti fii cuminti,etc atunci’’ ‚‚ Veti avea voie sa va jucati la calculator’’, ‚‚Veti primi jucaria favorita’’ ‚‚Veti putea merge la joaca’’ si exemplele pot continua.

Si uite asa prin invatare de la altii dobandim manipularea emotionala si incercam sa o exersam mai intai cu cei de la care am invatat:(‚‚ Voi obtine 10 la matematica daca imi vei cumpara acea rochie din vitrina’’ ‚‚Voi invata sa fiu admis la facultate daca imi vei cumpara masina dorita’’ etc.)

Daca in copilarie si adolescenta ne deprindem timid cu acest joc al manipularii emotionale apoi ca tanar adult incepem sa o exersam foare bine,de cele mai multe ori cu persoanele dragi din jurul nostru.Lucrurile devin cu atat mai grave in momentul cand transformam acest joc al manipularii intr-o filozofie de viata.

Realitatea confirma acest lucru deoarece in cabinet ca specialisti intalnim tot mai des cupluri pe cale de destramare care au la baza acest joc adesea periculos si murdar pentru ambii parteneri.Exista mai multe forme de manipulare emotionala:

Manipularea prin persuasiune si aici putem vorbi de:

Insistenta mesajului repetat pana acesta este receptionat asa cum dorim noi( ‚‚ Ti-am spus de atatea ori ca ma deranjeasa la petreceri sa privesti alti barbati/alte femei’’.)

Forta argumentelor aduse(‚‚Daca parintii tai ne vor vizita mai rar noi ne vom intelege mai bine’’)

Prestigiul de care se bucura persoana care incearca sa convinga(‚‚Daca vom merge in excursia pe care mi-o doresc iti promit ca voi deveni cel mai bun sot/sotie’’)

De asemenea manipularea emotionala imbraca si alte forme si anume:

Folosirea sentimentelor pozitive oferite in mod conditionat(‚‚Daca imi dai bani sa deschid aceasta afacere voi ramane cu tine’’ ‚‚Daca imi treci casa pe numele meu voi ramane cu tine’’)

Folosirea emotilor negative(ca furie,disperare si chiar anxietate)

(‚‚Din cauza ta am ajuns sa consum alcool’’ ‚‚Datorita tie am ajuns la atacuri de panica’’)

Acuzarea unor tulburari somatice(‚‚N-am dormit toata noaptea dupa cearta cu tine’’ ‚‚Am lesinat la birou dupa discutia telefonica cu tine’’)

In formele cele mai severe ale mai severe ale manipularii emotionale se poate ajunge la Santaj Emotional(‚‚Daca vei pleca,vei lua cu tine doar valiza cu care ai venit’’)In acest caz cel supus santajului este constientizat abuziv de riscuri si consecinte si manipulat sa ia o decizie in favoarea partii adverse.Tot aici putem vorbi si de santajul prin intermediul actului sexual unde participarea emotionala este maxima.

Cea mai grava veriga a manipularii emotionale este cu Folosirea Fortei manifestata prin agresivitatea limbajului care duce la dominarea psihica a partenerului vulnerabil sau chiar Violenta Fizica manifestata prin vatamari corporale.

Ce ar trebui sa stim despre cei care recurg la manipularea emotionala este ca apartin cel mai adesea tipului de personalitate narcisist (care isi exagereaza imaginea de sine) sau tipului de personalitate demonstrativ.

De retinut si foarte important este faptul ca manipularea emotionala poate depasi de multe ori granitele normalitatii si atunci putem vorbi de tulburari de personalitate de tip bordeline sau tipuri distimice(depresive,labil afective) ce trebuie impetuos insotite de medicatie de specialitate.

Desi in psihologie se vorbeste depre manipularea emotionala ca find apanajul femeilor cazurile intalnite in cabinet in ultima perioada dezmint acest lucru procentul find foarte ridicat in randul barbatilor.

 

 

Psiholog Clinician si Psihoterapeut

Adriana Neacsu