TULBURAREA de ATAC de PANICA

Diagnosticul de atac de panica, tot mai des intalnit in ultima perioada atat in Romania cat si la nivel mondial pare a fi alaturi de depresie un diagnostic “ la moda”. Principalul simptom al atacului de panica este sentimentul coplesitor de frica si anxietate alaturi de alte reactii fizice. Daca in urma cu 20 de ani aceasta tulburare era prezenta la un segment foarte mic din populatia tarii noastre respectiv 3-4 %, in zilele acestea procentul a crescut alarmant spre 10-12 % care include copii, tineri si adulti. Simptomele apar brusc, surprinzator si dureaza 10 minute ca intensitate maxima. Ele pot debuta de regula in urma unui eveniment stresant si se pot manifesta prin:

  • Durere in piept
  • Respiratii rapide (hiperventilare)
  • Dispnee (dificultati de respiratie)
  • Greata sau dureri stomacale
  • Vertij ( ameteala)
  • Tremor manifestat prin nesiguranta
  • Frisoane sau valuri de caldura
  • Pierderea controlului urmata de intense frica de moarte
  • Senzatie de detasare de propria persoana sau de realitate

Sunt suficiente sa se manifeste cel putin patru dintre criteriile enumerate mai sus pentru a putea vorbi cert despre un atac de panica.

De cele mai multe ori tuburarea de atac de panica nu este diagnosticata de la prima aparitie, pacientul parcurgand astfel un travaliu anevoios prin serviciile de urgenta si medici.

La unii pacienti acest diagnostic este asociat cu scaderea glicemie,i oboseala dupa un efort prelungit, scaderea imunitatii sau pur si simplu se confunda cu multe alte afectiuni .Abia dupa al treilea atac de panica pacientul este familiarizat cu simptomele care se repeta si pe baza antecedentelor medicale si a examinarilor specialistul psiholog clinician sau medic psihiatru, pune diagnosticul de atac de panica. Tulburarile cauzate de panica pot fi controlate medicamentos prin antidepresive usoare specifice , Terapie Florala Bach si Terapie Cognitiv Comportamentala.

In cabinetul nostru in functie de severitatea tulburarii precum si de prezenta agorafobiei care de cele mai multe ori face parte din tabloul clinic al atacului de panica tratamentul acestei tulburari are ca prim pas Terapia Cognitiv Comportamentala, care se concentreaza pe modificarea tiparului de gandire si comportament fiind cea mai eficienta terapie pentru tulburarile cauzate de panica. Impreuna cu Terapia Cognitiv Comportamentala actioneaza cu rezultatea exceptionale Terapia Florala Bach, despre care dr. Bach, cel care a descoperit-o si promovat-o in intreaga lume spunea:’’Fie ca este vorba de teama sau consecintele unei imbolnaviri sa ude teama unei pierderi,teama de necunoscut,teama fara motiv sau chiar atac de paniaca folosind remedile florale din aceasta grupa sau in combinatii specifice unice pentru fiecare persoana in functie de starea in care se afla pacientul la momentul interviului “ .Prin remedile florale reusim sa eliberam energiile blocate in trup minte si spirit. Prin aceste vibratii vom obtine armonie si echilibru in toate aspectele fiintei umane.

De retinut este faptul ca atacul de panica este un ” microb ce salasluieste in noi toti ,la unii se declanseaza la un moment dat in viata la altii nu.Cu cat il diagnosticam intr-un timp optim apeland la indrumarea unui specialist pentru parcurgerea unei terapii combinate el nu v-a mai constituii un factor de stres pentru ativitatiile zilnice.

La finalul terapiei vom obtine rezultate optime prin reducerea numarului si frecventa atacurilor de panica, v-a scade anxietatea si vom imbunatatii calitatea vietii.