Ce este Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala?

Psihoterapia Cognitiv-Comportametala este o forma de tratament psihologic care s-a demostrat a fi foarte eficientă intr-un spectru  larg de probleme, incluzând aici depresia, abuzul de alcool sau de droguri, probleme maritale sau de cuplu precum și alte probleme de natura psihică mult mai severe.

Numeroase cercetări științifice sugerează ca Terapia Cognitiv Comportamentală conduce la îmbunătățirii considerabile in funcționarea și calitatea vieții omului. In numeroase studii de specialitate, s-a demonstrat faptul ca Terapia Cognitiv-Comportamentala este in multe cazuri mai eficientă decât alte forme de psihoterapie sau a medicației psihiatrice, și este cel puțin la fel de buna ca acestea in alte situații. Este bine de știut ca toate cercetările efectuate in domeniul Psihoterapiei Cognitiv-Comportamentale au fost efectuate pe baza studiilor științifice precum și a practicii clinice. Terapia Cognitiv Comportamentală se diferențiază de multe alte forme de terapie psihologică și se ghidează după mai multe principii de baza :

⁃ Problemele psihologice sunt cauzate de modul in care indivizii gândesc și se raportează la viață.

⁃ Problemele psihologice sunt cauzate de patternuri comportamentale care ne produc dezavantaje pe diverse planuri.

⁃ Oamenii care suferă de probleme psihologice pot învață moduri noi de confruntare si rezolvare a acestora, astfel scăpând de simptomele deranjante și devenind mult mai eficientei in viețile proprii.

Terapia Cognitiv-Comportamentala implica un efort de schimbare a modului in care gândim. Strategiile folosite includ :

⁃ Învățarea si recunoașterea distorsiunilor care apar in modul in care ne raportam la problemele noastre și reevaluarea lor in termenii realității obiective.

⁃ Câștigarea unei înțelegeri mult mai ample a motivațiilor altor persoane. ⁃ Folosirea skillurilor personale in rezolvarea problemelor.

⁃ Îmbunătățirea și dezvoltarea încrederii de sine.

⁃ Confruntarea cu fricile, in detrimentul evitării acestora. ⁃ Folosirea jocului de rol pentru pregătirea anumitor evenimente sau a interacțiunii cu alte persoane.

⁃ Câștigarea calmului și a relaxării prin exercițiu .

In terapia Cognitiv Comportamentala nu vor fi folosite toate aceste tehnici sau metode. Tehnicile și metodele folosite sunt adaptate pentru client și mai ales pentru problema sau problemele cu care acesta se confrunta. Drept urmare, terapia Cognitiv-Comportamentala se axează pe dezvoltarea abilitaților proprii in rezolvarea diferitelor probleme cu care se confrunta omul in zilele noastre.

Cu drag,

Neacsu Vladimir Ștefan – Psiholog Clinician in Supervizare